• Kreeft sinds 1981: Betrokken, Veelzijdig, Flexibel

Wat kan betonversterking betekenen voor uw bedrijf?

Betonversterking is de beste manier om bestaande betonconstructies sterker te maken. Door de jaren heen kunnen betonconstructies hun draagvermogen verliezen. Diverse oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Ook kan het zijn dat er in het beginstadium te weinig wapening is berekend. De laatste jaren hoor je steeds vaker over instortingen van betonnen constructies zoals bij de parkeergarage in Eindhoven en het stadion van NEC. Tevens komen steeds vaker ongelukken voor bij flats en appartementen, zoals het instorten van 2 balkons in Oudenbosch. Daarom is het van belang om te laten onderzoeken wat de status is van een betonconstructie. Ook bij uw bedrijfspand, fabriek, galerij of parkeergarage kan er sprake zijn van een verzwakte betonconstructie.

In dat geval kunt u bij ons terecht. Kreeft Betonrenovatie en Injectietechnieken kan meerdere oplossingen toepassen om problemen met betonconstructies te verhelpen. In dit artikel vertellen we u meer over wat betonversterking exact is en waarom het verstandig is om dit door Kreeft toe te laten passen. Ook laten we u zien welke methodes we hierbij kunnen gebruiken. Mocht het versterken van het beton nodig zijn, dan kunnen wij dit voor u doen. Voor Kreeft staat de veiligheid van u en uw klanten voorop.

 

Wat is betonversterking?

De naam zegt het eigenlijk al: betonversterking is het versterken van een betonconstructie. Een betonconstructie kan op verschillende manieren sterker gemaakt worden, iets waar we verderop in deze tekst dieper op ingaan. Er kunnen meerdere oorzaken zijn van een verzwakte constructie. Zo kunnen zowel overbelasting als (brand)schade leiden tot een constructie die beschikt over onvoldoende draagvermogen. Dit zal op den duur leiden tot instortingen en andere vormen van schade, bijvoorbeeld scheuren in het beton. Ook heeft indringing van vocht en dooizouten invloed op de staat van het beton. Daarnaast kunnen er fouten zijn gemaakt met de hoeveelheid wapening die is toegepast of is er sprake van zwakke vloeren door het gebruik van breedplaat- oftewel bollenvloeren. Tot slot krijgen we steeds vaker opdrachten voor betonversteviging doordat panden een andere bestemming krijgen, waardoor er sparingen worden gemaakt of er ineens sprake is van een grotere belasting. Kreeft biedt verschillende oplossingen om deze constructies te versterken.

 

Betonversterking via koolstoflijmwapening

Eén van de oplossingen waarvoor gekozen kan worden is koolstoflijmwapening. Dit wordt ook wel koolstofvezelwapening of plakwapening genoemd. Koolstoflijmwapening is krachtig terwijl het over een laag eigen gewicht beschikt, waardoor het eenvoudig aangebracht kan worden en de constructie meteen een hogere belasting kan opvangen.

Er zijn verschillende soorten en maten koolstofstrippen. Om te bepalen welk type toegepast moet worden, werken wij samen met een hiervoor gespecialiseerde constructeur. Een andere toepassing van koolstofvezelwapening zijn koolstofweefsels oftewel carbonsheets. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt in regio’s met gevaar voor aardbevingschade, zoals in Groningen. Wanden en kolommen kunnen hiermee ingepakt worden, zodat ze bij een nieuwe beving niet scheuren of instorten.

Voordelen van koolstofwapening ten opzichte van staal

Koolstofwapening combineert een licht gewicht met een enorme kracht. Uit onderzoek is gebleken dat koolstoflijmwapening 10 keer sterker is dan staal. Daarnaast er bij het produceren van koolstoflijmwapening sprake van minder CO-2 uitstoot, omdat er minder materiaal nodig is. Doordat er geen gebruik gemaakt wordt van staal, zal er geen sprake zijn van corrosie in de vorm van roest. Bovendien is dit een onderhoudsvrije oplossing die lang meegaat. Koolstofstrippen kosten gemiddeld minder in vergelijking met andere oplossingen. Bovendien is dit materiaal bestand tegen zowel vocht als UV straling. Ook is het een optie om koolstofwapening brandwerend te maken.

 

Betonversterking met behulp van spuitbeton

Een andere oplossing is een spuitbeton versterking. Spuitbeton wordt ook wel shotcrete genoemd. Dit is een goede oplossing als er sprake is van flinke schade aan het beton. Wij passen spuitbeton toe met behulp van zowel kleinere als grotere spuitunits. Hierbij is het per klus afhankelijk welke unit we precies gebruiken. Het aanbrengen van een spuitbeton versterking is mogelijk zonder dat er een bekisting aangebracht hoeft te worden. Een dunne laag spuitbeton volstaat, maar in sommige situaties is het nodig om meerdere lagen en extra wapening aan te brengen.

Voordelen van een spuitbeton versterking

Al jaren werken we met deze methode. Hierdoor hebben we veel ervaring vergaard en weten we precies hoe we voor iedere situatie spuitbeton toe moeten passen. Een spuitbeton versterking is veelzijdig. Naast schade aan het beton kan het bijvoorbeeld ook ingezet worden voor het versterken van balkons. Ook heeft Kreeft recent kolommen verstevigd met spuitbeton. Om te voorkomen dat de kolommen zouden knikken na het verwijderen van een verdiepingsvloer, werden deze versterkt doormiddel van gewapend spuitbeton. Daarnaast is spuitbeton de beste methode voor het verkrijgen van een optimale hechting en verdichting.

 

Balkon en galerij versterking

De laatste jaren horen we het helaas steeds vaker: balkons en galerijvloeren die plotseling instorten. Hierbij gaat het om balkons en galerijen die vast gestort zijn aan de binnenvloeren van woningen in appartementen en flatgebouwen die gebouwd zijn voor 1975. U moet er toch niet aan denken dat uw huurders of leden van VvE hierbij gewond raken? Een goede inspectie is hierbij essentieel. Kreeft kan zo’n inspectie voor u uit laten voeren. Daarna wordt er gekeken op welke manier de balkon- en galerijversterking het beste uitgevoerd kan worden. Aangepast aan iedere unieke situatie plaatsen we een extra draagconstructie, zoals ankers, koolstofwraps of koolstoflijmwapening.

Voordelen van een balkon en galerij versterking

Afgekeurde balkons en galerijen worden vaak door stempels ondersteund. Deze worden meestal vervangen door kolommen. Indien dit niet mogelijk is, kan het beton van het balkon of de galerij versterkt worden. Tevens is dit esthetisch veel mooier en bespaart het enorm veel ruimte. Hierbij worden ankers, koolstofwraps of koolstoflijmwapening aangebracht in of op het beton. Vervolgens worden de balkons en galerijen afgewerkt met een hoogwaardig coatingsysteem waardoor ze optimaal beschermd zijn tegen indringing van vocht.

 

Wat zijn de voordelen van betonversterking?

Betonversterking is de beste manier om verzwakte betonconstructies weer krachtig genoeg te maken. Kreeft heeft hiervoor meerdere methodes die toegepast worden, van koolstoflijmwapening tot aan spuitbeton. Ook het versterken van balkons en galerijen doormiddel van koolstofvezelwapening is een optie. Het grote voordeel van deze methodes is dat er geen grote en zware staalconstructies nodig zijn. Daarnaast hebben onze oplossingen weinig impact op het uiterlijk van de constructie. Betonversterking zorgt ervoor dat de constructie er weer jaren tegenaan kan. Het is een duurzame oplossing die we al jaren toepassen.

 

Betonversterking? Kreeft doet het

Bij Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken zit u goed als u betonversterking wilt laten toepassen. Dit kunnen wij bij diverse soorten gebouwen uitvoeren, van kantoorpanden tot aan parkeergarages. Wij hanteren altijd de meest passende oplossing. Wij zijn ISO en KOMO gecertificeerd. Wij hebben meer dan 40 jaar ervaring, zowel nationaal als internationaal. Is betonversterking de oplossing voor uw onderneming? Neem contact met ons op of vraag hier geheel vrijblijvend een offerte aan.