Betonversterking

Betonversterking galerijen met koolstofvezelwapening

In 2020 is er een onderzoek gedaan naar de constructieve veiligheid van de appartementencomplexen van NRE Cronenburg BV en Egelenburg BV in Amsterdam. Om de inspectie voor 100% te kunnen doen, werden alle dekvloeren van de galerijen verwijderd. Uit het onderzoek werd geconcludeerd dat er door aantasting van de wapening op sommige plaatsen sprake was van een risico voor constructieve veiligheid. Voor de veiligheid werden alle galerijen onderstempeld. De galerijvloeren werden voor een goede toegankelijkheid tijdelijk voorzien van vlondervloeren.

Locatie

Amsterdam

Werkzaamheden

Betonrenovatie
Betonversterking
Vochtwering
Sleuven maken
Gerepareerde galerij
Renovatie galerij

Versterking middels koolstofvezelkoord

Kreeft werd uitgenodigd om voor beide complexen de galerijen te versterken aan de hand van een herstelplan van het adviesbureau. Een totaal van 2x 5 galerijen van 40m1.  

Aangezien de gehele dekvloer vervangen moest worden, werd ervoor gekozen om de galerijen te versterken met koolstofvezelkoord. Doordat het koolstofvezelkoord oftewel koolstofwrap aangebracht wordt in de gevel en doorloopt in de galerijplaten, is dit een ideale manier om een doorgestorte galerij te versterken. Aangezien het koolstofvezelkoord verlijmd wordt, valt deze manier van betonversterking onder de noemer koolstoflijmwapening.

Allereerst werden er sleuven gefreesd in de galerijplaten en gaten geboord in de gevel.  Om beschadiging van de koolstofwrap te voorkomen was het erg belangrijk om de sleuven vlak te maken. Voor een goede hechting werden de boorgaten vrijgemaakt van stof en losse delen. Voor het aanbrengen werden de koolstofwraps geïmpregneerd in een bak met epoxyhars. Ook de sleuven werden met deze hars geprimerd. Daarna konden de wapeningskoorden doormiddel van een carbonstaaf stevig in de gevel en de sleuf geplaatst worden. De sleuven werden vervolgens gevuld met een epoxylijm. Tot slot werden de sleuven gerepareerd met een snelle reparatiemortel. In het totaal moesten er 740 koolstofwraps geplaatst worden.

Renovatie galerij met duurzaam triflex systeem

Na het aanbrengen van de versterking kon de renovatie van de galerijen voortgezet worden. De overige betonschades werden handmatig gerepareerd. Alle doorvoeren en hemelwaterafvoeren werden vervangen. Om nieuwe schade aan het beton te voorkomen moesten de doorvoeren vloeistofdicht aansluiten op de bestaande galerijconstructie. Vervolgens werden de nieuwe zandcementdekvloeren aangebracht. Voor een goede afvoer van regenwater zijn deze op afschot gebracht richting de hemelwaterafvoeren. Ter afwerking van de galerijen is gekozen voor een duurzaam Triflex systeem waarbij de randen ingeplakt worden met vezelwapening. De snelle verwerkingstijd van dit systeem zorgt ervoor dat de overlast van de bewoners zoveel mogelijk beperkt werd. Voorafgaand aan het aanbrengen van het Triflex systeem werden alle dilatatievoegen afgedicht met een Triflex membraam. De galerij werd voor de veiligheid antislip afgewerkt en ingestrooid met een zwart-witte flake voor een decoratief effect. Tot slot is er dampopen betoncoating aangebracht op alle plafonds en diktekanten.

Renoveren trappenhuis met slijtvaste waterafstotende vloercoating

Ook werd Kreeft gevraagd om het trappenhuis van beide complexen te renoveren. Alle schadeplekken werden handmatig gerepareerd. De bovenzijde van de trappen werden voorzien van een slijtvaste, waterafstotende en chemisch resistente vloercoating. Waarbij de gietlaag van hars werd ingestrooid met kwartzand voor een antislip afwerking. Om aantasting door vocht in de toekomst te voorkomen werden de overgangen van de trapelementen waterdicht afgewerkt. De diktekanten en onderzijde van de trappen werden voorzien van een elastische coating.

Vragen over renovatie of versterking van balkons en galerijen? 

Bent u benieuwd wat Kreeft voor de balkons en galerijen van uw complex kan betekenen of heeft u vragen over het versterken van balkons en galerijen? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Vraag direct een offerte aan