Kelderafdichting binnenzijde

Water en vocht in bouwmaterialen en bouwschadelijke zouten zijn verantwoordelijk voor buitenproportionele schade in kelders. Naast de zichtbare schade (verf, pleisterlaag en metselwerk) is het vocht ook verantwoordelijk voor verhoging van de energiekosten als gevolg van warmteverlies. Een veel gebruikte methode om kelderlekkage te verhelpen is kelderafdichting vanuit de binnenzijde.

Kelderafdichting binnenzijde

Oorzaken lekkage in kelders

Winter in Nederland staat gelijk aan vochtige kelders of kelderlekkage, met alle gevolgen van dien. Bij nieuwbouw is het een optie om voor afdichten vanaf de buitenzijde te kiezen om deze problemen in de toekomst te voorkomen. Naast de bouwtechnische tekortkomingen, zoals lekke daken, schoorstenen, dakgoten alsmede regen- en spatwaterbelasting boven het maaiveld, zijn de volgende invloeden van belang:

Lekkage door optrekkend vocht

Vocht vanuit fundering of onder het maaiveld, wordt via capillairen opgenomen en nemen hierbij zouten mee naar hoger gelegen geveldelen. Hier verdampt het water en de zouten blijven achter. Dit proces herhaalt zich regelmatig. Door kristallisatie van de zouten ontstaat schade aan de pleisterlaag en verf.

Lekkage door bodemvocht en grondwater

Dringt in bouwdelen beneden het maaiveld.

Lekkage door hygroscopische vocht

Met hygroscopisch worden de eigenschappen van zouten bedoeld, die water uit de omgeving opnemen en vasthouden.

Lekkage door condens

Ontstaat wanneer damp wordt omgezet in water, in of op de gevel.

De oplossing tegen vocht in kelders

Het Aida Kiesol-systeem wordt al meer dan tientallen jaren preventief en curatief toegepast in renovatie- en restauratieonderhoud en de monumentenzorg. Het 8-laags kelderafdichtingssysteem omvat geteste en gekeurde producten voor het herstellen van gevels, kelders, funderingen en souterrains. Deze methode wordt over het algemeen toegepast bij gemetselde kelders. Indien er sprake is van scheuren in een betonnen kelderbak, kan er gekozen worden voor injectie. Daarnaast kan het ook nodig zijn om holle wandsystemen, zoals de kim en verticale naden, en doorvoeren van leidingen en kabels af te dichten.

Vraag direct een offerte aan