Renovatie vuurtoren

Onderhoud Vuurtorens

Kreeft kreeg van Rijkswaterstaat de opdracht om verschillende onderhoudswerkzaamheden ter conservering van de vuurtorens uit te voeren. Hierdoor waren de mannen van Kreeft in 2019 veel aan zee te vinden. De voornaamste werkzaamheden bestonden uit:

Locatie

Egmond aan zee & Noordwijk

Werkzaamheden

Betonrenovatie
Betonversterking
Betonconservering
Renovatie vuurtoren
Vervangen Wapeningstaal
Schade vuurtoren

Het herstellen van betonwerk

In totaal zijn er 27 betonschades en scheuren bij vuurtoren Egmond aan Zee gerepareerd. De schadeplekken werden na het uithakken bewerkt met een cementgebonden epoxyhars dat bescherming tegen corrosie aan het wapeningsijzer biedt. Daarna werd de plek gerepareerd met een cementgebonden, krimparme reparatiemortel met kunststofvezels en afgewerkt met een plamuurmortel. De scheuren werden na het inslijpen gerepareerd met een cementgebonden plamuurmortel. Ook moesten er 4 schadeplekken aan de voet hersteld worden. Deze schades werden na het uithakken met fenolftaleïne getest om de carbonatiediepte van het beton te bepalen. Na de reparaties werd het beton geconserveerd met een scheuroverbruggende en beschermende coating. Tot slot werd er een nieuwe ring van RVS geplaatst. Bij vuurtoren Noordwijk waren er 47 betonreparaties nodig. De meest ernstige schades waren bij de doorkijken. In een enkel geval moest er zelfs nieuwe wapening aangebracht worden. Na de reparatie en conservering werd er bij ieder raam gaas van RSV vastgezet met beugels.

Vervangen conservering op stalen onderdelen

De lichtkoepel, glazenwassersbordes, omloop en de windhaan van beide vuurtorens zijn gestraald en gecoat. Bij vuurtoren Noordwijk kwamen hier nog 4 ronde ramen en de uitkijkpost bij. Bij vuurtoren Egmond aan Zee ondervonden de kransen op de toren en rondom de ramen en de belettering dezelfde behandeling.

Conserveren van betonnen onderdelen.

Voor aanvang van het conserveren zijn de torens afgespoeld met lauwwarm water. Om er zeker van te zijn dat zouten na verloop van tijd geen ernstige hechtingsproblemen zouden veroorzaken, werd er een Bresle-test uitgevoerd. Deze test wordt gebruikt om de concentratie van oplosbare zouten te bepalen. Daarna werd de schone, droge en voorbehandelde ondergrond voorzien van een watergedragen epoxy primer. Na droging van de primer werd de toren gecoat met twee lagen scheuroverbruggende en betonbeschermende coating. De onderkant van de uitkijkpost van vuurtoren Egmond aan Zee was bedekt met elastische coating met een gekleurd granulaat. De gehele oude coating werd verwijderd met de hand en schuurmachine. Kleine schadeplekjes werden gepoetst. Daarna kon er primer aangebracht worden en volgde de afwerking van 3 lagen coating. Ook werd het dak van de uitkijkpost van vuurtoren Egmond aan Zee gerepareerd en coating aangebracht op de balustrade van vuurtoren Noordwijk.

Vraag direct een offerte aan