Versterking bollenvloeren

Op 27 mei 2017 stortte in Eindhoven een parkeergarage in met een zogenaamde bollenplaatvloer. Daarbij kwam een probleem met een nieuwe techniek van vloeren storten aan het licht: het gebruik van voorgefabriceerde breedplaten van zelfverdichtend beton met plastic bollen, geklemd tussen constructieve onder- en bovenwapening, waar ter plekke beton op wordt gestort om de vloerconstructie lichter te maken. Precies die techniek levert te zwakke vloeren op, vooral als ze grote open ruimtes moeten overspannen. Zoals in gebouw X van een hogeschool in Zwolle.

versterking van bollenvloeren

Aanbrengen van span-ankers

In samenwerking met een constructeur kwam Kreeft met een oplossing voor de school: het aanbrengen van span-ankers in een aantal van de plastic bollen die in de vloeren verwerkt zijn. Maar liefst 7800 van die bollen (in totaal zijn er 150.000 verwerkt in de vloeren) worden gevuld met zo’n anker en cementgebonden injectiemortel. Na uitharding van het cementgebonden injectiemortel worden de bollen aangespannen en voldoet het gebouw weer aan de aangescherpte veiligheidsnormen.

Tevens heeft Kreeft een compleet kantoorpand met breedplaatvloeren versterkt door middel van koolstoflijmwapening. Ook is het mogelijk om beide methodes te combineren voor het versterken van bollenvloeren.

Versterking nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vraag direct een offerte aan